Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Brussels Vooruit Elke Van Den Brandt European Emission Standards Antwerp New Flemish Alliance

Brussel, Vooruit, Elke Van den Brandt: Europese uitstootnormen

Nieuwe Vlaamse Alliantie wil Antwerpse scheepvaartsector ontheffen van Europese uitstootnormen

De Antwerpse scheepvaartsector kan mogelijks ontheffing krijgen van de Europese uitstootnormen. Dat wil de N-VA, die daarvoor een resolutie indient in het Vlaams Parlement.

De Europese Commissie wil de uitstoot van schepen vanaf 2025 aan banden leggen. Maar volgens de N-VA zou dat desastreus zijn voor de Antwerpse haven, die een van de grootste ter wereld is.

"De Europese regels zijn te streng en zullen leiden tot een verschuiving van het transport naar andere havens, zoals Rotterdam", zegt Elke Van den Brandt (N-VA). "Dat zou een ramp zijn voor de Antwerpse economie en voor de werkgelegenheid in de haven."

Vooruit: "N-VA speelt met vuur"

De oppositiepartij Vooruit is kritisch voor het voorstel van de N-VA. "De N-VA speelt met vuur", zegt Vlaams Parlementslid Tomas Roggeman (Vooruit).

"De Europese uitstootnormen zijn nodig om de klimaatcrisis aan te pakken. Als we daar nu al van afwijken, dan geven we het verkeerde signaal", aldus Roggeman.

Het is nog onduidelijk of de resolutie van de N-VA een meerderheid zal halen in het Vlaams Parlement. De Vlaamse regering heeft nog geen standpunt ingenomen over de kwestie.

Achtergrond

De Europese Commissie wil de uitstoot van schepen vanaf 2025 aan banden leggen. Dat is nodig om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen.

De Antwerpse scheepvaartsector is bezorgd over de impact van de nieuwe regels. Volgens de sector zullen de regels leiden tot hogere kosten en een verschuiving van het transport naar andere havens.

De N-VA wil daarom dat de Antwerpse scheepvaartsector ontheffing krijgt van de nieuwe regels. De oppositiepartij Vooruit is kritisch voor het voorstel van de N-VA.

Conclusie

Het is nog onduidelijk of de resolutie van de N-VA een meerderheid zal halen in het Vlaams Parlement. De Vlaamse regering heeft nog geen standpunt ingenomen over de kwestie.


Komentar